Vodolští Baráčníci opět na Základní škole Vítězslava Hálka

30.01.2024 13:30

 

Hned po naší návštěvě ve školní družině v oddělení Žabiček a Broučků jsme dostali další pozvání do 2.třídy Základní školy Vítězslava Hálka, tentokrát to byla třída Skřítci. I zde jsme měli pro děti připravené mandaly k vymalovávání a děti se hned pustily do práce.

Stejně jako minule jejich kamarádi ze Žabiček a Broučků se i třída Skřítků dověděla něco z historie baráčnictva. Navíc si mohly děti prohlédnout knihy z cyklu „Stará řemesla“, aby si udělaly představu, například jak to bylo s tkaním látek na kroje, které si chtěli baráčnici před 150ti lety ušít. Opět jsme se s dětmi zamýšleli nad tím, co lidé celé dny dělali, a dospěli jsme k závěru, že v 19.století, kdy baráčníci vznikli, byla hlavní náplní dne v každé rodině fyzická práce k zajištění toho, co bylo třeba k životu a přežití vůbec. Děti tak měly díky knihám možnost si alespoň na základě obrázků udělat představu, jak to bylo v té době například s pěstováním lnu, z něhož se pak tkalo plátno na kroje. Nebo jak to bylo třeba s pečením chleba  - že získat mouku na chleba vůbec nebyla jednoduchá a krátkodobá záležitost a že šlo o těžkou fyzickou práci, do které se zpravidla zapojovala celá rodina.

A tak čas rychle plynul a hodina, kterou jsme měli na návštěvu ve 2.třídě Skřítků vyhrazenu, utekla jako voda. Ani jsem nestačila dětem ukázat návod podle kterého se kroje šily. I ten jsem měla s sebou. S výrobou kroje to bylo ještě mnohem složitější. Většinu částí kroje si lidé vyráběli sami: pro tetičky baráčnice sukně, spodničky, vyšívané zástěry, haleny a čepce s  háčkovanými nebo paličkovanými krajkami, vyšívané vesty, pro sousedy baráčníky kalhoty, vyšívané košile, vesty...

Byla to obrovská práce, ale výsledek stál za to - například při tancování České besedy. Česká beseda je lidový tanec, který vlastně vypráví o všem, co se týká života a vy máte na odkazech níže možnost  se podívat, jak se taková Česká beseda tančí. Českou besedu si můžete tančit tak, jak vám vyhovuje i v oděvu, ve kterém se cítíte nejlépe.  Například když se budete Ceskou besedu učit

Výukové vídeo České besedy - ukázka 1 z DVD

Výukové video České besedy - ukázka 2 z DVD

Výukové video České besedy - ukázka 3 z DVD

Česká beseda se tančí i na Krojovaných plesech

 ČESKÁ BESEDA SE TANČÍ I NA HODECH

Do České besedy se mohou jednoduchým způsobem zapojit i děti. Takto to například vyřešili ve Zbraslavi.

Česká beseda Zbraslav 2015

 Pokud patříte k těm, kteří si rádi zazpívají, naleznete na internetu jistě spoustu odkazů s texty písniček k České besedě - například odkaz níže (bude-li fungovat).

Česká beseda - texty písní

https://www.lidove-pisnicky.cz/p/ceska-beseda/689

A teď - Zpátky do školy

 

Tak to vidíte, kam jsme se dostali z návštěvy v druhé třídě Základní školy u Skřítků. A co říkáte? Našlo by se v našem městě pár nadšenců, kteří by se Českou besedu naučili a pak ji předvedli třeba na nějaké městské kulturní akci...?

A co naši Skřítci?

Na závěr jsem si nechala  to nejlepší. Mandalky se i tentokrát  dětem moc povedly, tak věříme, že i tentokrát udělaly radost všem – dětem, rodičům i učitelům a také všem ostatním. A my se těšíme na setkání s dětmi zase někdy příště.

Za tetičky a sousedy Obce baráčnické Vítězslava Hálka Odolena Voda syndička, tetička Jana Mašková