„Vodolské „babí“ léto“ a baráčníci

17.09.2022 14:00

Dne 17.9.2022 se konalo s podporou Římskokatolické farnosti Odolena Voda  Vodolské „babí“ léto, a to ve venkovních i vnitřních prostorách kostela sv. Klimenta. Akce byla pořádána kulturní komisí města Odolena Voda ve spolupráci s klecanským spolkem Pravý Hradec, z.s. a s Obcí baráčnickou Vítězslava Hálka Odolena Voda. Hudební doprovod zajišťoval Vláďa Šunda a jeho hosté - Hanz Šundis a Hynek Kočí.

Na samotném začátku se rozezněly nad hlavami přítomných slavnostní fanfáry z věže kostela v podání paní Miloslavy Sadílkové. Všechny přítomné pak přivítal Roman Straka - člen kulturní komise a také soused z Obce baráčnické Vítězslava Hálka a poté se několika slovy k přivítání připojil i pan farář Kamil Vrzal. Pak už mohl začít samotný program. Ten byl určen především dětem.

Začínalo se divadelním představením „O třech princích a živé vodě“ , do něhož se zapojily i samotné děti. Představení pro děti uspořádal Petr "Hroch" Binder.

Děti se mohly seznámit také s tím, jak se vyrábí papír a jak se šijí zápisníky, které si i samy vyráběly v dílničce na výrobu papíru s ukázkou knižních vazeb paní Mileny Vanišové.

Pro „akčnější“ děti zapůjčil spolek Pravý Hradec šlapací autíčka, na kterých se děti i v poněkud chladnějším počasí s nadšením proháněly.

Oblíbenou činností na akcích tohoto druhu bývá vlastnoruční výroba vodolského denáru a nejinak tomu bylo i tentokrát pod vedením člena kulturní komise pana Romana Straky.

U vchodu do kostela byly připravené tetičky Obce baráčnické Vítězslava Hálka Jana Kotrbová a Jozefa Moravcová a také členky kulturní komise, jinak také tetičky Obce baráčnické, Marie Smejkalová a Helena Tůmová. Děti si pod jejich vedením skládaly zajímavé obrázky a jak dospělí, tak děti se mohli zahřát čajem, které jim tetičky připravily.

Čaj byl vítán, protože právě v ten den, bylo počasí spíše chladné, a tak se postupem času většina dospělých přesunula do kostela na zajímavou přednášku paní Petry Oulíkové.

Děti se v kostele s chutí pustily do vymalovávání panenek a panáčků v krojích, které pro ně připravily tetičky Obce baráčnické Helena Tůmová a Vlasta Krásová, a vymalovat si mohly také rodný domek Vítězslava Hálka, které přinesl pan Roman Straka.

  

Zájem a malování byl veliký a nadšení obrovské. Na všechno dohlížely tetičky Obce baráčnické Vítězslava Hálka a podívat se přišla i paní starostka Hana Plecitá, která přinesla malé občerstvení, za což jí touto cestou děkujeme, bylo to milé.

Děti, které mají spíše technické cítění, si zase z kolíčků na prádlo a barevných proužků papíru vyrobily vlastní letadélko pod vedením paní Radky Fajové. Této možnosti využily nejen děti, ale i některé tetičky a další dospělí.

Všechny děti dostaly sladkou odměnu a každé si domů hrdě odnášelo své vlastní dílko, které – dost možná – nyní zdobí dětský pokojíček anebo je pečlivě uschováno jako vzácná relikvie z další vydařené vodolské kulturní akce, za jejíž uspořádání děkujeme kulturní komisi a všem, kteří se na pořádání podíleli.

Za tetičky a sousedy Obce baráčnické Vítězslava Hálka Odolena Voda zapsala tetička Jana Mašková