Vítězslav Hálek spojuje baráčníky i generace

22.03.2024 14:00

Dne 22.3.2024 zaplnily rychtu opět děti školní družiny Základní školy Víttězslava Hálka z oddělení Broučků a Žabiček, .  Vítězslav Hálek jakoby byl spojovacím článkem mezi naší Obcí baráčnickou Vítězslava Hálka a naší Základní školou téhož jména. 

Stejně jako na konci loňského roku, i na začátku toho letošního k nám děti přišly přivítat jaro přednesem několika básniček s jarní tématikou. Jarní verše lahodily uším a přáníčka s velikonoční tématikou, která pro nás děti připravily včetně krásně vymalovaných kraslic (byť papírových), lahodily zase očím. Za přáníčka i přednes básniček si děti určitě zasloužily potlesk. A pak už přišlo na řadu to, kvůli čemu vlastně děti přišly - aby se dověděly něco více o baráčnících a také o baráčnických symbolech. 

Ještě před pár lety byl pojem "baráčník" pro tyto děti neznámým pojmem, a tak jsme usoudili, že  je čas ukázat dětem něco více z baráčnických symbolů A tak jsme dětem vysvětlovali, co je to Počestné právo, Rychtářské právo, k čemu slouží, proč je na stole "Baráček" a svícny,  děti to moc zajímalo a se zájmem poslouchaly. Obdivovaly vyšívané baráčnické prapory a všechno to, co s sebou nosí "Služebníci Rychtáře" Dráb a Ponocný. Děvčata zajímaly především kroje a krojované panenky, kluky zaujala Májka. Ty zvídavější zaujala truhla a trubka, na kterou dětem soused Jirka zatroubil přesně tak, jak se troubí na počátku a na konci slavnostních akcí.. Děti si ještě prohlédly dřevěnou Zvoničku se zvonkem, o které jim vyprávěl soused Josef Hoch, a tak čas rychle plynul  a nastala doba loučení. 

I tentokrát dostaly děti na rozloučenou malé dárečky a my se budeme těšit na setkání zase příště, i když to třeba nebude v naší milované rychtě, kterou můžeme používat s laskavou podporou města Odolena Voda.

Za tetičky a sousedy Obce baráčnické Vítězslava Hálka sepsala syndička tetička  Jana Mašková