Předvánoční sezení na rychtě

04.12.2021 14:00

Dne 4.12.2021 jsme se sešli na předvánočním sezení spojeném s oslavou nadcházejících vánočních svátků. Přicházeli jsme do slavnostně vyzdobené rychty, kterou pro nás vyzevyzdobily tetičky pod vedením tetičky Jany Kotrbové. V domácí a přátelské atmosféře proběhl program až do 15 hodiny, kdy očekávěli příchod dětí z Bravínku. 

Ve smluveném čase byla na místě jenom paní učitelka se svým dvouapůlletým synem Jiříčkem, kterého doprovázel tatínek, a Rozálka – holčička, která přišla do Barvínku teprve před pár týdny. I Rozálka přišla v doprovodu tatínka.

Paní učitelka měla předem omluvené jen 3 děti, tak obvolávala všechny ostatní. Ti buď nebrali telefony nebo sáňkovali někde na kopci – ten den ráno totiž napadl sníh, a tak mnohé děti využily snad jediné příležitosti v letošním roce jít sáňkovat na kopec...

Rozálka tedy byla společně s Jiříčkem jediná, která „hájila barvy Barvínku“. A oba to zvládli skvěle.

Paní učitelka poskládala vánoční koledy jako alegorii příběhu. Barvínek tak vykouzlil na naší rychtě kouzelnou vánoční atmosféru a u tetiček a sousedů úsměvy na rtech. Samozřejmě jsme v tom nenechali Barvínek samotný a ve zpěvu koled jsme je poctivě doprovázeli. Děti i jejich rodiče si pak odnesli domů drobné dárečky jako poděkování a my jsme si s paní učitelkou slíbily, že se budeme při hraní a zpívání s Barvínkem setkávat i nadále...

Po vystoupení se děti u nás na rychtě ještě chvíli zdržely. Dověděly se, kdo jsou baráčníci a měly možnost si prohlédnout vybavení naší rychty. Když jsem Rozálce vyprávěla o tom, že prapory, které máme na stěnách jako vzácné relikvie, vyšívaly před mnoha a mnoha lety tetičky, Rozálka při pohledu na prapor pronesla: „Ale to jim muselo trvat hrozně dlouho.“ Ano, je to tak. Dříve se baráčnické prapory a stužky k praporům skutečně vyšívaly ručně, dnes už se vyšívají strojově. Ten první prapor naší obce baráčnické, který možná skutečně vyšívaly tetičky ručně, se našel v pozůstalosti jedné z tetiček, která vykonávala důležitý post Matky Praporu. Dnes je tento prapor součástí muzejní expozice. Ovšem dnešní prapor s portrétem Vítězslava Hálka je už vyšíván strojově. To však nemění nic na tom, že na samotném začátku se baráčnické prapory i baráčnické kroje skutečně vyšívaly ručně a o to jsou vzácnější.