Oslava 90.výročí založení Obce baráčnické J.A.Komenského ve Vinoři

08.10.2022 10:00

Dne 8.10.2022 jsme v ulicích Vinoře při cestě na oslavu devadesátého výročí založení Obce baráčnické J.A.Komenského ve Vinoři sice trochu bloudili, ale když jsme přijeli na místo, okamžitě nás pohltila ta správná baráčnická atmosféra. Hned u vchodu nás vítal velký nápis Obce baráčnické se zelenými březovými větvičkami a všude okolo se to hemžilo tetičkami a sousedy v krojích a svérázu.

Po vstupu do budovy nás vítaly usměvavé tetičky v krojích a další - mladší tetičky v krojích nám vysvětlily, jak bude vše fungovat. U vchodu do sálu stála dlouhá řada tetiček a sousedů ve svérázu u tetiček s ošatkami podávajících poctu a u sousedů, kteří nabízeli příchozím něco malého pro zahřátí.

Pak už jsme se mohli posadit ke stolu. Sál byl plný a čím více se blížil čas zahájení, tím více na jedné straně stoupala nervozita pořádajících, aby vše vyšlo tak, jak má, ale také slavností nálada všech přítomných.

Po slavnostním nástupu praporů sezení zahájila rychtářka Obce baráčnické J.A.Komenského ve Vinoři tetička Věra Kučerová trojím poklepáním rychtářským právem a poté nás služebníci vyzvali k pořádku a uctili jsme minutou ticha památku zesnulých.

Na řadu se v kulturním programu dostaly také děti z mateřských škol. Nejprve nám zazpívala dívenka z mateřské školy ve Vinoři v národním kroji Českou hymnu, přičemž ji tetičky a sousedé také doprovodili svým zpěvem. Poté nám děti z mateřské školy Přezletice zatančili na melodii písně skupiny Čechomor dva tanečky.

Ve své úvodní řeči nám rychtářka Obce baráčnické J.A.Komenského ve Vinoři přečetla přehled všech akcí vinořských baráčníkům za uplynulých pět let - ten seznam byl úctyhodný a rychtářka sklidila mohutný potlesk.

Nejinak tomu bylo i u tetičky syndičky. Ta si pro nás připravila veršované shrnutí baráčnické činnosti od jejího založení až do dnešních dnů. Nejenom že mělo vyprávění svůj reálný základ a odpovídalo skutečnosti, navíc veršované zpracování vykouzlilo na rtech přítomných tetiček a sousedů úsměv na rtech a také trochu zvědavosti a napětí, jak se tetičce podaří celou tu baráčnickou historii poskládat do veršů. Po tomto veršovaném příspěvku tetičky syndičky se sálem opět rozlehl mohutný a neutuchající potlesk. Když skončil, mohlo se pokračovat v programu.

Při zdravicích hostů přítomní sousedé a tetičky z jednotlivých baráčnických obcí vyslovili svůj obdiv a také přání hodně úspěchů a energie do další baráčnické činnosti. Jeden ze sousedů také připomněl přítomným, že dne 8.října slaví svátek všechny Věry, tedy i tetička rychtářka, a tak nechyběla gratulace a velká kytice.

Při zdravicích také vyšlo najevo, že v tom dlouhém výčtu od tetičky rychtářky nebylo řečeno vše. Zástupce 1.župy připomněl že se tetičky z Vinoře zúčastnily také jejich významné akce, kde zatančily Českou besedu.

Při zdravicí přítomných hostů, konkrétně pana senátora Davida Smoljaka, jsme se dověděli, že tetičky z Vinoře přišly přivítat na letiště Václava Havla členy Divadla Járy Cimrmana po návratu z jejich turné po Americe. Tenkrát členy Divadla Járy Cimrmana tetičky z Obce baráčnické ve Vinoři na letišti přivítaly chlebem a solí a zatančily jim přímo v letištní hale Českou besedu.

Pan senátor neopomenul poznamenat, že pro členy Divadla Járy Cimrmana to bylo o to působivější, že tito členové nebyli Češi. Jsou to představitelé různých národností - Američané, Angličané, dokonce jeden Australan - kteří k nám do Čech přijeli studovat a už u nás zůstali. Divadlo Járy Cimrmana je natolik nadchlo, že jej nastudovali v angličtině a jezdí s ním teď na turné do Ameriky. A jak poznamenal pan senátor David Smoljak, pro ty, kteří se tenkrát vraceli z turné, byl ten krásný český zvyk vítání chlebem a solí a také tanec krojovaných tetiček s Českou besedou nezapomenutelným zážitkem, na který vzpomínají dodnes.

A tak jsme ve Vinoři pochopili, že baráčníci vlastně přispívají i k propojení národů prostřednictvím kultury. Mimoto se také znovu potvrdilo to, že sepětí s našimi kořeny přináší radost a potěšení nejen nám, ale i ostatním národům.

Po oficiální části jsme dostali malé občerstvení a pak už se vydal do ulic Vinoře krojovaný průvod doprovázený hudbou, koni a tetičkami a sousedy v krojích i ve svérázu společně doprovázení občany Vinoře, pro které je každá baráčnická akce velkou událostí.

První zastávka s kytičkou a krátkým proslovem byla u místního hřbitova u pomníku padlých, další zastávka byla u kostela u pomníku Jana Nepomuckého, kde měl krátký proslov také místní pan farář, který byl účastníkem oslav společně s námi, a pak už průvod zamířil k lípě srdčité, kterou baráčníci z Vinoře vysadili před dvanácti lety, aby zde mohli při každé baráčnické akci vzdát holt českému původu a národnímu stromu alespoň krátkým tanečkem. Podobně tomu bylo i tentokrát. Krojované tetičky kolem lípy vytvořily kruh a zatančily zde za zvuků písně „Pod tou naší starou lípou“, kterou jsme si i my ostatní rádi zazpívali.

Zpět zamířil průvod poněkud jinou cestou a mohla pokračovat další zábava. Mnozí rádi vyžili možnosti objednat si občerstvení a hudba se přesunula na jeviště, kde hrála k tanci a poslechu, čehož tetičky i sousedé rádi využili, takže se prostor sálu pokaždé zaplnil tančícími páry.

Program byl bohatý a celá akce se vydařila měrou vrchovatou. Děkujeme vinořským baráčníkům za pozvání a těšíme se na další společné akce.

Za tetičky a sousedy Obce baráčnické Vítězslava Hálka zapsala tetička Jana Mašková, syndička