Oslava 145.výročí českého baráčnictva v Soběslavi konané dne 25.5.2019

25.05.2019 09:00

Počestné právo, vážený rychtáři, moudří a opatrní konšelé, milé tetičky, vážení sousedé…

Takto nás vitali pořadatelé oslav 145.výročí českého baráčnictva, které se konalo dne 25.5.2019 v Soběslavi.

A kdo celou akci zaštítil?

  • JČ kraj
  • Hejtmanka JČK Mgr. Ivana Stránská
  • Senátor Mgr. Jaroslav Větrovský
  • Město Soběslav - starosta Ing. Jindřich Bláha
  • Praha 1 - místostarosta ing. Petr Hejma MČ P1
  • Veleobec Praha

Program slavnosti byl skutečně bohatý. Hned od rána vyhrávala na náměstí dechová hudba „Jižani“ náměstí, kterou posléze vystřídal dechový orchestr Temelín. Mezitím se u KDMS řadil krojovaný průvod, který se v celé kráse předvedl po 10.hodině - cílem průvodu bylo soběslavské náměstí, kde přítomným hrála dechová hudba "Jižani"

Něco z atmosféry Oslav 145. výročí založení českého baráčnictva - Malá obrazová vzpomínka na řazení průvodu:

           

Náměstí se se svou scenérií přeneslo do dob dávno minulých – do dob radosti, tance, smíchu i krásy. Prostory náměstí rozkvetly nepřeberným množstvím překrásných krojů ze všech koutů naší krásné vlasti. Tetičky i sousedé se nesli v krojích s noblesou, která okouzlovala okolí a vykouzlila na tvářích přihlížejících nejeden úsměv.

Něco z atmosféry - Průvod městem, Kulturní program na Slavnostním zasedání

         

V ten den se snad nikdo nemohl mračit, protože i počasí nám přálo. Snad jen na tvářích pořádajících soběslavských tetiček a sousedů bylo možné číst starost o to, aby vše „klaplo“ podle plánu a vše bylo v pořádku.

  • 11.00 společné vystoupení české besedy (9 párů, tančily i děti)
  • 11.30 Dechová hudba „Jižani“
  • 12.35 Dětský soubor „Dubínek“
  • 12.55 Soubor „Doubek“
  • 13.15 dětský soubor Ráček
  • 13.30 Soubor Kovářovan
  • 13.55 Blaťácký soubor Vlastiboř
  • Nechyběly ani 14.20 Mažoretky paní Moravcová
  • Dechový orchestr Temelín
  • Furiant z Malé Bělé
  • Soběslavská chasa mladá

Na tvářích pořádajících sousedů a tetiček se značila únava, ale přesto vítězil spíš výraz radosti, že se oslavy  145.výročí založení českého baráčnictva vydařilo ku spokojenosti všech.

Děkujeme, milé tetičky a sousedé! Příprava byla jistě náročná, ale stála určitě za to. Letošní 25.květen  byl bezpochyby důstojnou oslavou založení českého baráčnictva jak zásluhou všech sponzorů i institucí, především však zásluhou vás - tetiček a sousedů, kteří tuto oslavu připravili.

V průběhu oslav jsme se zúčastnili i Slavnostního zasedání v kulturním domě

 Slavnostní zasedání v KDMS 12.30

Každého čekal na stole malý milý dárek od pořádajících tetiček a sousedů ze Soběslavi - určitě dalo spoustu práce dárečky připravit, děkujeme! 

Na Slavnostním zasedání v kulturním domě byl  tento program:

Na samotném začátku nás uvítala Dechová hudba Temelín, která doprovázela i slavnostní pochod praporů. 

Zahájení Slavnostního zasedání se již tradičně ujali služebníci. Rychtář Veleobce zahájil zasedání. Nejprve zazněla  česká hymna a poté přítomní minutou ticha uctili památku zemřelých baráčníků.

Po přivítání všech přítomných se svým kulturním vystoupením představila Soběslavská chasa mladá - v bohatém kulturním pořadu se v průběhu zasedání vystřídaly takřka všechny folklorní soubory v nádherných krojích..

Poté následovala zpráva vzdělavatele, slavnostní projev rychtáře a zdravice přítomných hostí. Nechybělo ani poděkování sponzorům.

Významnou součástí Slavnostního zasedání bylo i předání ocenění - mezi oceněnými byla také členka naší Obce baráčnické - neúnavná a vždy ochotná tetička Jana Kotrbová.

Před zakončením jsme si všichni zazpívali ještě Baráčnickou hymnu a po zakončení slavnostního zasedání odešli ze sálu i praporečníci s prapory.

Někteří z přítomných využili možnosti zakoupit si dárky ze Soběslavi v Infocentru na náměstí, další přijali pozvání k návštěvě věže u kostela, jiní se zúčastnili komentované přehlídky kostelů a historie města Soběslav, zajímavá byla i prohlídka knihovny v části hradu, dále prohlídka muzeí, Smrčkova domu na náměstí s expozicí „Život na Blatech a Kozácku“ o lidové kultuře, kde jsou vystaveny i krásné kroje z Blat – při prohlídce expozice jakoby se vrátil čas do 19.století, ve kterém se naplno projevoval lidský um a píle a také hrdost na vlastní původ.

Baráčníci se zkrátka opět ukázali jako ochránci naší historie a tradic našeho národa. Děkujeme za skvělou organizaci, nádhernou atmosféru a nádherný kulturní zážitek! Těšíme se na setkání zase příště u vás anebo někde jinde!

S poděkováním a milou vzpomínkou zaznamenala tetička Jana Mašková, Obec baráčnická Vítězslava Hálka Odolena Voda