Malování pro radost; Na volebním sezení v Kněževsi

26.02.2022 14:00
 
Na volební sedění naší Obce baráčnické Vítězslava Hálka Odolena Voda, které se konalo 12.února i za přítomnosti zástupců XVI. župy, přijal pozvání také soused Luděk Černý - rychtář Obce baráčnické v Kněževsi a místorychtář III. župy Jana Husi na levém břehu Vltavy.. Při své zdravici nám za tetičky a sousedy předal pozdravy a také pozvání na volební sedění OB v Kněževsi. Během krátké chvíle se ještě na našem volebním sezení domluvily tři tetičky a jeden soused a pozvání jsme přijali. 
V den konání volebního sezení dne 26.2.2022 se na naší rychtě konal už druhý ročník malování na plátno, které mělo v loňském roce velký úspěch. Tentokrát vznikla skutečně mistrovská díla. 
   
 
My jsme však brzy odpoledne již byli na cestě do Kněževsi, kam jsme přijeli krátce před začátkem volebního sezení. Přivítání bylo srdečné, jak to ostatně na baráčnických akcích bývá zvykem, zde ještě navíc atmosféru příjemně podbarvovaly melodie lidových písní, které zaznívaly z pódia v podání dvou kněževských sousedů-baráčníků.
Na přání rychtáře, souseda Luďka Černého jsme přivezli roh, kterým se volební sezení zahajuje, ale ukázalo se, že zatroubit na něj není zase až tak snadné. Nakonec se však úkolu se ctí zhostil náš soused Jiří Umzeitlig, který zahájil sezení trojím zatroubením do tří stran. Pak už začal slavnostní ceremoniál.
Na samotném začátku uvítal rychtář Obce baráčnické v Kněževsi, soused Luděk Černý všechny přítomné a uctili jsme památku zesnulých. Poté jsme se dověděli o činnosti Obce baráčnické v Kněževsi v uplynulém roce. 
Hned v úvodní řeči se soused Luděk Černý při představování naší obce baráčnické zmínil o našem společném záměru zviditelnění baráčníků. Se sousedem Černým jsme v kontaktu už od roku 2017, ale trvalo dlouhých pět let, než se nám podařilo se osobně setkat. Vlastně nás svedla dohromady touha udělat něco pro to, aby se baráčníci v České republice více zviditelnili tak, aby se o nich mohli dovědět i ti mladší. Nejde jen o akce, které baráčníci pořádají a kde jsou ve svých krojích vždy ozdobou, jde i o duchovní odkaz, kterého jsou baráčnici nositeli a který v dnešní době nabývá na důležitosti. Soused Černý měl už před lety dokonce připraven projekt pro propagaci baráčníků, ale nakonec vše ztroskotalo na nedostatku financí. Mně se tento nápad zalíbil a také inspiroval, a tak přemýšlím, jak tento záměr uskutečnit za využití současných "technických vymožeností". V tuto chvíli jsou všechny nápady pouze v mé hlavě, ale doufám, že při dobré vůli se nám podaří je časem uvést v život tak, jak nám to umožňuje dnešní doba... Jsem moc ráda, že se o našem společném záměru soused Černý zmínil i v úvodní řeči na začátku volebního sezení. 
Po zprávách jednotlivých činovníků přišly na řadu zdravice. Přítomen byl také starosta obce Kněževsi a nechyběli ani zástupci hasičů a svazu žen. Byla jsem moc ráda, že jsem mohla při naší zdravici poděkovat za pozvání a vyslovit potěšení z osobního setkání.
Před samotným koncem oficiální části jsme si všichni společně zazpívali "Ta naše písnička česká" a po oficiální části na pódium opět usedli sousedé se svými hudebními nástroji a hráli k tanci i poslechu. Bylo to příjemné zpestření a rádi jsme využili možnosti si zatančit - tuto možnost na našich volebních sezeních nemáme. 
V závěru volebního sezení přišlo losování hry o ceny, takže jsme si domů přivezli i nějakou tu výhru.
Setkání na volebním sezení v Obci baráčnické v Kněževsi bylo pro nás příjemně stráveným časem s vědomím, že baráčnická myšlenka i nadále žije a má hluboké kořeny, které se nám daří společně udržovat i v této nelehké době. Jsme vděčni za to, že tomu tak je. 
Zapsala tetička Jana Mašková, Obec baráčnická Vítězslava Hálka Odolena Voda