„Jako za Hálkových časů“ i s vodolskými baráčníky

08.10.2022 21:00

Dne 8.10.2022 se po celodenním Velkém dobrodružství s malým „Vinckem“ krátce před 21.hodinou sešla v Hálkově domku necelá desítka dospěláků. I malý „Vincek“ se po celodenních dobrodružstvích v okolí domku vracel domů, a tak jsme si mohli prožít, jaké to bylo, když v Hálkovně nesvítila elektrická světla. I přesto byla tato naše „večerní výprava“ do Hálkova domku poněkud jiná, že za Hálkových časů, přesto byla v mnohém podobná.

Pěšinka k „naší Hálkovně“ byla toho večera romanticky vyznačena plápolajícími čajovými svíčkami, které vedly přicházející do míst, kde byla uspořádána výstavka fotografií a textů věnovaných našemu významnému rodákovi Vítězslavu Hálovi, aby nám v den výročí Hálkova úmrtí připomněla, že i Vítězslav Hálek byl kdysi dítětem, který se v těchto místech měl čile k světu. Při prohlížení fotografií z dob dávno minulých přišly vhod svítilny, které si každý přinesl, a tak jsme si mohli v den výročí Hálkova úmrtí připomenout i zajímavá údobí života Vítězslava Hálka a uvědomit si důležitost poselství o životě našich předků z dob dávno minulých do dnešních dnů i důležitost zachování našeho rodného jazyka.

Krátce po 21.hodině jsme se, byť poněkud neplánovaně, všichni přesunuli do prostor rodného domku Vítězslava Hálka. Nějak takto to možná bylo i za Hálkových časů, kdy se sousedé sešli v místnosti, ve které jsme se toho dne sešli i my. Tentokrát ale, na rozdíl od 19.století, i zde plápolaly na stolech svíčky a mimoto tu voněl čaj a na stolech výborné koláčky. A tak jsme popíjeli čaj, pochutnávali si na koláčcích, vyprávěli si o dobách minulých a bylo nám všem moc hezky a milo, jakoby ta krásná sousedská atmosféra z 19.století zůstala v tomto místě do dnešních dnů.

Domů jsme se rozcházeli zhruba po hodině s příjemným pocitem, že díky našim českým kořenům a úctě k našim předkům a také díky dobré vůli může být u nás na Vodolce nám všem i v dnešní době společně hezky. A tak se těšíme na další společné setkání s Vítězslavem Hálkem, sousedy, tetičkami a dalšími lidmi dobré vůle.

Děkujeme za uspořádání akce kulturní komisi města Odolena Voda, jmenovitě panu Romanu Strakovi a Jindřišce Tycové, a těšíme se na příští setkání s Vítězslavem Hálkem.

Za tetičky a sousedy Obce baráčnické Vítězslava Hálka Odolena Voda zapsala tetička Jana Mašková, syndička