Hodnoticí zpráva syndika za rok 2016 a výhled do roku 2017 při výročním sedění Obce baráčnické Odolena Voda

14.01.2017 14:01

Počestné právo rychtářko, zástupkyně 16. župy, milé tetičky a sousedé, vážení hosté,

rád Vás vítám na dnešním hodnoticím sedění na naší vodolské baráčnické rychtě, kterou jsme si mohli zabydlet díky ochotě našeho města, a abychom dostáli názvu sedění: ohlédli se za nedávno skončeným rokem 2016, připomněli si, co vše jsme v něm vykonali, a protože čas neúprosně běží, řekli si něco málo o tom, co je před námi.

Z akcí, které jsme měli takříkajíc organizačně pod palcem my sami baráčníci, bych rád zmínil naši tradiční Sousedskou zábavu, která se loni uskutečnila v sobotu 12. března na opět tradičním místě, v restauraci Opera v Dolínku. Celý svět se mílovými kroky přesouvá do virtuální reality a na velkokapacitní servery poskytovatelů elektronických připojení a prostý kontakt z očí do očí nahrazují komunikace po sítích, díky nimž sice můžeme během minuty prohodit pár slov s kamarádem z Nového Zélandu a hned na to s kolegyní z Montrealu, ale na druhou stranu, když se ráno obouváme u dveří, často nás ani nenapadne pozdravit souseda z vedlejšího bytu či domu. Proto přípravu této zábavy považujeme i do budoucna jako náš baráčnický vklad či lépe baráčnická pobídka k osobnímu setkávání nejen těch, kteří se již dávno znají, ale i těch, kteří se se svými sousedy ještě neměli možnost při podobné příležitosti setkat.

Díky dotační pomoci našeho města jsme v loňském roce mohli vyrazit také dál z Vodolky. První naše baráčnická výprava zamířila v neděli 16. října do Kouřimi na Svatohavelské posvícení, konané v tamním Muzeu lidových staveb. Druhá výprava nás zavedla ve čtvrtek 29. prosince do Mníšku pod Brdy na speciální "sváteční" prohlídku před pár lety zrekonstruovaného a zpřístupněného státního zámku. A protože na obě dvě místa jsme se mohli dostat opravdu jen díky finančnímu příspěvku našeho města, za což samozřejmě moc děkujeme, považovali jsme za samozřejmé nabídnout místa v autobuse i spoluobčanům, kteří tento typ výletů mají rádi. Snad jsme je potěšili.

Za milou akci, k níž jsme se velmi rádi v krojích či svérázu přidali, považuji Dožínky hraběte Chotka, organizované v areálu zámku Ostrov ve Veltrusích v sobotu 13. srpna správou zámku, jíž výrazně sekundovaly tamní spolky. Nebyli jsme jediní, z naší XVI. župy tehdy do Veltrus přijelo předat dožínkový věnec do rukou hraběte Chotka 21 tetiček a sousedů.

Za čest si také považujeme navštěvovat a při jejích akcích podpořit spolubaráčníky z blízkých i vzdálenějších baráčnických obcí. Díky práci některých našich konšelů na župě a Veleobci a zejména jejich neutuchající radosti z cestování a navštěvování baráčnických přátel (myslím hlavně na našeho velitele praporečníků Veleobce, souseda Hocha) měla naše baráčnická obec zastoupení na mnoha místech naší vlasti a dokonce i mimo ni. Kdybychom si nechali vyrobit kdysi populární mapy se zabudovanými drobnými žárovkami umístěnými na významných zeměpisných oblastech a v sídlech měst a větších vesnic, možná bychom se divili, kolik by se jich rozsvítilo tam, kde v roce 2016 otiskl svou stopu některý z vodolských baráčníků. Vezmu to s dovolením trošku letem světem: Věneček - Chodové v Praze (sobota 13. února), Kulturní akce na pražském Žofíně (středa 17. února), Župní volební sedění ve Vinoři (sobota 5. března), Vítání jara - vystoupení dudáků na Zbraslavi (neděle 20. března), Zasedání panímaminek na pražské Veleobci (sobota 9. dubna), Svatojánské slavnosti Navalis (konané v Praze k oslavě nejznámějšího českého světce a "Pražana" sv. Jana Nepomuckého, patrona všech lidí od vody v pondělí 16. května), Oslavy 85 let trvání VI. župy v Soběslavi (sobota 21. května), Výlet se Sdružením rodáků a přátel Chodska a Pošumaví (Chodové v Praze) na Chodsko (víkend 28.-29. května), Kmochův Kolín (12. června), Dobročinná akce k 700. výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV. na Veleobci (sobota 18. června), Požehnání praporu Obce baráčnické Prahy 1-4 v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí (neděle 19. června), Vzpomínková slavnost k výročí Slovenského národního povstání ve slovenském Žiaru (pátek 26. srpna), na kterou velmi rád vzpomíná soused Josef Hoch; nic naplat, ať už se ubíraly či budou ubírat osudy Čechů a Slováků jakýmikoliv cestami, rozumíme si ze všech okolních národů nejvíce!

Ale to není zdaleka všechno!: Následovala účast na Oslavách 120 let Obce baráčnické Mnichovo Hradiště (sobota 10. září) - tady si dovolím malou odbočku. Jak se uvádí na internetových mnichovohradišťské baráčnické obce, pracuje při ní spolek Tradice Pojizeří a vedle něj krojovaný pěvecký sbor Tetičky Krákorky, který má v repertoáru pásma lidových písní či koled spolu s povídáním o zvycích a tradicích, spojené s prezentací historických lidových oděvů a krojů. Tak si říkám, že bychom také mohli začít zkusit "krákorat". Samozřejmě bez pomoci pěvecky nadaných Vodoláků/Vodolaček, Dolíňáků/Dolíňaček a Čenkováků/Čenkovaček by to nespíš nešlo. Uvidíme...

Velice rádi si za cíl své cesty vždycky volíme Zálezlice. V sobotu 17. září se tam měli někteří z nás příležitost zúčastnit Oslav 80 let baráčnické obce. Pokud si pamatujete, toho dne bylo dost nepříjemné počasí, které k naší velké lítosti vedlo k odvolání tradiční akce u nás v Odoleně Vodě "Den  ro Vodolku", na níž se pravidelně od jejího vzniku v roce 2009 prezentujeme s tím, že jsme, že máme chuť, radost a sílu - pokud zdraví samozřejmě dovolí - ještě spoustu věcí zvládnout a dokázat.

Ale to jsem zase odskočil z hlavní cesty své zprávy. Pojďme dál: V sobotu 24. září loňského roku se někteří z nás vypravili do Kostelce nad Labem na Oslavy 120. výročí tamní obce baráčnické a v sobotu 12. listopadu k baráčníkům z obce baráčnické ve Veltrusích.

Stejně jako v minulých letech jsme my, baráčníci, nemohli chybět při městské připomínce konce druhé světové války, stejně jako vzniku samostatného československého státu u pomníku padlých za první světové války na Dolním náměstí. Zúčastnili jsme se hasičských Staročeských májů, jejichž součástí byla oslava navrácení nové lyry na pomník Vítězslava Hálka v Dolínku, na jejíž pořízení jsme přispěli prostřednictvím veřejné sbírky. V adventním čase jsme vypomáhali s přípravou tradičního svátečního posezení Vánoce u Hálků v rodném domku Vítězslava Hálka v Dolínku a při  Zpívání u vánočního stromečku na Horním náměstí.

Je také příjemné konstatovat, že někteří z nás si našli čas zúčastnit se akcí pořádaných dalšími vodolskými organizátory, jako například prohlídky knihovny Královské kanonie premonstrátů na pražském Strahově, kterou připravila městská kulturní komise v pondělí 31. října, nebo Adventu ve františkánském klášteře v Zásmukách, kam v neděli 27. listopadu pozvala místní odolenovodská farnost.

Potud rok 2016. Ostatně, my jej vlastně "neformálně" zhodnotili už na našem baráčnickém adventním posezení v sobotu 17. prosince v příjemném prostředí restaurace a vinárny Dobré časy na Dolním náměstí.

Máme už za sebou prvních třináct dní roku 2017 a dnešní čtrnáctý zrovna "nakusujeme". Brzy se opět rozjedeme po okolních baráčnických obcích, abychom je podpořili při jejich hodnoticích seděních, stejně jako jsme moc rádi, a vážíme si toho, že oni neváhali přijet na Vodolku podpořit při téže příležitosti nás.

Přeji všem přítomným, zvláště - když jsme na našem sedění - vodolským baráčníkům, tedy 18 tetičkám, 5 sousedům, dvěma našim čestným hostům (zasloužilým dlouholetým členům - tetičce Křemenové a sousedu Polákovi) a přispívajícím členům (Antonínu a Natálii Krásovým) hodně zdraví, sil a chuti života a práce, a nejen těch spojených s baráčnickými aktivitami, byť tam zejména.

Děkuji tetičkám Vlastě Krásové a Janě Kotrbové a sousedu Josefu Hochovi za pomoc s přípravou této ke svému konci se blížící hodnoticí zprávy.

A připomínám, nezapomeňte navštívit naše internetové stránky, o které se výtečně starají Jana Mašková a Jarmila Dvořáková.

Vše dobré v roce 2017

Roman Straka, syndik

Baráčnická rychta, Odolena Voda

Sobota 14. ledna 2017