Hodnotící zpráva OB Vítězslava Hálka pro Volební sezení pořádané dne 3.2.2024

03.02.2024 14:00

Vážená rychtářko, vážená zástupkyně 16.župy, vážený rychtáři 16. župy, moudří a opatrní konšelé, milé tetičky, milí sousedé, vzácní hosté.


Velice si vážíme toho, že jste si udělali čas a přijali jste pozvání na naše volební sezení, abychom se zase po delším čase viděli a u příležitosti volby nového konšelstva na příští čtyři  roky se společně osobně pozdravili, usmáli se na sebe, objali se, ale také si vyměnili zkušenosti a navzájem se pozvali na baráčnické akce.

25.května letošního roku budou baráčníci slavit již 150 let od založení „Svobodné obce baráčnické“. Je určitě dobře, že se takto scházíme, protože právě to  je na těch našich baráčnických akcích to nejkrásnější – blízkost lidí, s nimiž si rozumíme a můžeme hovořit na to naše baráčnické  téma apovyprávět o své činnosti, o které bych i já nyní ráda pohovořila.

Dva roky, které uplynuly od minulého volebního sezení, se mohou zdát dlouhou dobou, ale utekly jako voda a před námi je celá řada dalších plánů nejen na letošní rok. Pojďme se tedy ohlédnout za uplynulými dvěma lety a řekněme si, co se v Obci baráčnické Vítězslava Hálka v Odoleně Vodě během té doby dělo.

Baráčníci OB Vítězslava Hálka Odolena Voda se zaměřili nejen na baráčnické akce, stále častěji jsou vidět i na různých kulturních akcích. Například naše rychtářka tetička Jarmila Klírová se v letošním i loňském roce zúčastnila akce s názvem „Vodolská kapka“ a je nám velkou ctí, že tetička rychtářka byla oceněna skleněnou kapkou jako nejstarší účastnice této akce určené ať už chodcům nebo cyklistům.

 Tetičky a sousedé naší Obce baráčnické Vítězslava Hálka pořádají také své vlastní akce, především uměleckého rázu, a to i pro veřejnost. Poprvé to bylo na podzim roku 2022 „Malování pro radost“, které se na rychtě pro velký úspěch zopakovalo ještě jednou v únoru roku 2023. Podruhé se „Malování pro radost“  konalo v době, kdy se některé tetičky a sousedé zúčastnili volebního sezení Obce  baráčnické v Kněževsi.

Samozřejmostí byla v uplynulých dvou letech i účast na různých pietních akcích, ať už je to květnové připomenutí konce 2.světové války, narození a úmrtí Vítězslava Hálka spojené s položením věnce k uctění jeho památky u jeho pomníku, účast na Svatováclavském koncertě v kostele sv. Klimenta v Odoleně Vodě či říjnové oslavy vzniku samostatné Československé republiky.
Více zde: https://baracnici-odolenavoda.webnode.cz/news/den-vzniku-samostatneho-ceskoslovenska/

Ještě před prázdninami nás svou návštěvou na naší rychtě potěšily také děti z pěveckého sboru Barvínek, které nám přišly zazpívat pár milých písniček a o pár dnů později se baráčníci zúčastnili „Muzejní noci v Hálkově domku“.

Už v polovině září se ovšem tetičky aktivně zapojily do akcí „Den pro Vodolku“ a „Vodolské babí léto“, kde se věnovaly hlavně dětem při jejich tvůrčí činnosti.

Říjen 2022 se nesl ve znamení oslav 90.výročí založení OB J.A.Komenského ve Vinoři, kterých jsme se rovněž zúčastnili. Ten večer ještě někteří z nás zavítali do rodného domku Vítězslava Hálka, abychom si vychutnali atmosféru „Jako za Hálkových časů“.

Po tom, co jsme společně s našimi sympatizanty z řad občanů, uspořádali „Odpolední baráčnické posezení“ v sále restaurace Opera v Dolínku, jsme se zúčastnili také Vítání nových občánků tamtéž.

A pak už tu byl rok 2023 a s ním opět spojená účast na Výročních sezeních obcí baráčnických v Čakovicích, ve Vinoří a krátce před konáním naší tradiční Baráčnické zábavy také Výročního hodnotícího sezení naší mateřské XVI. Župy Karla Havlíčka Borovského.

V květnu 2023 jsme si nemohli nechat ujít slavnostní zahájení sezónyMuzeu „Ostrov lidových krojů“ v Ostrově u Ledče nad Sázavou. I této akce, stejně jako mnoha dalších, jsme se mohli zúčastnit díky finanční podpoře města Odolena Voda, za což bychom rádi i touto cestou poděkovali.

Rok 2023 byl významný hlavně tím, že šlo o rok, kdy naše mateřská XVI. ŽUPA K.H.BOROVSKÉHO PRAHA se sídlem v Líbeznicích, slavila 90.výročí založení XVI.ŽUPY a zároveň 90 let vzniku OB Líbeznice. I na této významné události nemohli tetičky a sousedé z OBCE BARÁČNICKÉ Vítězslava HÁLKA chybět.

Vodolští baráčnici se zúčastnili také oslav 150.výročí Obce baráčnické v Kolíně a při té příležitosti jsme se dověděli něco i o lidovém oděvu.

Bohatý na různé kulturní akce byl i závěr roku 2023, kdy se tetičky zúčastnily na pozvání vodolského malíře Karla Kušky výstavy jeho obrazů s názvem ARCHA konané na místní faře. Prohlížení jednotlivých obrazů oživil svým vyprávěním sám autor a bylo to poutavé vyprávění o životě a o tom, jak je samotný příběh zakomponován do uměleckého díla.

Tetičky se také pravidelně zúčastňují vernisáží a výstav pořádaných v Minigalerii vodolského fotografa Pavla Novotného. Jednou z posledních vernisáží a výstav fotografií, které v závěru roku 2023 naše tetičky navštívily, byla výstava fotografií  vodolského fotografa Jana Kouby s názvem Inventura.

 A pak už  jsme se těšili na předvánoční návštěvu dětí ze školní družiny, které nám týden před Štědrým dnem přišly zazpívat pár vánočních písní a donesly nám drobné dárečky, které pro nás připravily a které nás mile překvapily a potěšily nás. Na oplátku děti obdržely drobné dárečky od nás za to, že si na nás udělaly čas. Než jsme se s dětmi rozloučili, slíbili jsme si, že se uvidíme zase příští rok

V posledních dnech roku jsme se zúčastnili vernisáže výstavy v Minigalerii Pavla Novotného, kde se vystavovaly PF od fotografů nejen z našeho města, ale i z různých koutů naší republiky.

Poslední den v roce jsme se sešli na rychtě, abychom se rozloučily se starým rokem a popovídaly si o tom nadcházejícím. Ten začal hned první týden návštěvou tetiček v družině a 2. třídě Základní školy Vítězslava Hálka, kam jsme za dětmi zašly jednak abychom jim o baráčnících něco povyprávěli a také tetičky donesly šablonky mandal, které si děti mezi tím vymalovávaly – a byla to moc hezká dílka. Musím ještě dodat, že i vyprávění o baráčnících děti zaujalo, děti byly velmi zvídavé a všechno je zajímalo.

 

A na závěr jsem si nechala to nejdůležitější – poděkování městu ODOLENA VODA, které nám v naší činnosti vychází vstříc a podporuje nás nejenom finančně ve formě finančních dotací a darů, ale také, a to především, tím, že s laskavou podporou města můžeme také využívat prostory naší rychty, která je pro nás milým a důvěrně známým zázemím, kde se rádi scházíme a plánujeme společné akce nejen pro nás, ale i pro spoluobčany našeho města. Děkujeme za to a těšíme se na další spolupráci a na další společná setkávání i s ostatními tetičkami a sousedy z dalších Obcí baráčnických. Naše první pozvání se týká Baráčnické zábavy, která se bude konat v sále restaurace Opera v Dolínku dne 16.3.2024 od 19 hodin, takže  jste všichni srdečně zváni, těšíme se na vás.

Společně s tetičkami a sousedy OB Vítězslava Hálka Odolena Voda se s vámi těší na setkání také syndička tetička Jana Mašková