Výlet na frýdlantsko

21.09.2019 07:00

V sobotu 21.9.2019 jsme se vypravili na tradiční podzimní výlet "po vlastech českých". Počasí nám přálo, a i přes poměně chladné povětří jsme se ještě mohli těšit z hřejivých slunečních paprsků. 

Krátce po sedmé hodině ranní jsme všichni nastoupili do přistaveného autobusu, abychom z něj zhruba po dvou hodinách jízdy vystoupili na prostranství před frýdlantským zákem. Během cesty jsem si v autobuse přečetli vyprávění o Frýdlantu a okolí, které nám nechala kolovat naše rychtářka - tetička Jarmila Klírová. Tak jsme se dověděli, že Frýdlant je starobylé město s bohatou historií a že je zde mnoho historických staveb - kromě hradu a zámku také několik kostelů a nejstarší hrobka v Evropě a  také pohyblivý betlém z přelomu 19.a 20,století.

Prohlídka zámku byla sice pro mnohé tetičky a sousedy, kteří se pohybují za pomoci holí či berlí, poněkud náročná, ale určitě stála za to.Obdivovali jsme nejenom mistrovsky zpracované vybavení zámku, ale také dobové oblečení. Dověděli jsme se také hodně zajímavého o životě šlechty. 

Po asi hodinové prohlídce zámku jsme ještě navštívili místní prodejnu suvenýrů a pak už jsme se autobusem přesunuli do centra města, kde jsme měli domluvený oběd. Ještě před obědem jsme si prohlédli náměstí, kostel s morovým sloupem a také jsme si domluvili prohlídku pohyblivého betléma. Krátce po poledni jsme se také mohli zaposlouchat do příjemné melodie zaznívající z radniční věže.

Oběd byl výborný a po něm jsme se přesunuli do místní cukrárny. Ještě před tím jsme však navštívili pohyblivý betlém a mohli tak obdivovat nejen krásnou scenérii s pohyblivými postavičkami, ale především nesmírnou trpělivou a titěrnou práci na tomto betlému, jehož vytvoření trvalo spoustu let. Než jsme odešli, samozřejmě jsme si nezapomněli koupit ještě drobné suvenýry z tohoto úžasného místečka města Frýdlant. 

A z betléma hurá do cukrárny! U cukrárny se pak vytvořila dlouhá fronta z trpělivě čekajících tetiček, sousedů i našich hostů - ti všichni se těšili na dobrou kávu a něco dobrého na zub, což jsme si posléze náležitě vychutnali ve venkovním posezení.

A z cukrárny zpátky k autobusu, protože naše cesta pokračovala dál. Další zastávkou měl být kostel v Hejnicích, ale vzhledem k tomu, že se v Hejnicích konaly slavnosti, jsme tento bod našeho programu vypustili a rovnou jsme zamířili do Lázní Libverda, kde jsme měli v plánu prohlídku lázeňské kolonády a lázeňského areálu. Krásné městečko nás upoutalo nejenom nádherným lázeňským prostředím plným květin, ale také poutavými cenami "dárkových balíčků" s lázeňskými procedurami, které mnohé z tetiček a sousedů natolik zaujaly, že si je zaznemanaly, aby jich mohli využít. Někteří sousedé a tetičky si vystáli dlouhou frontu v místní cukrárně, aby si zakoupili např. lázeňské oplatky, byli však i tací, kteří při procházce městečkem objevili "Oplatkárnu" - výrobnu oplatek, kde zakoupili tytéž oplatky bez fronty a navíc levněji.

Po prohlídce Lázní Libverda už nás čekala poslední zastávka - Obří sud. Neobvyklou stavbu jsme v horách nejprve zahlédli pozdě, takže jsme přejeli odbočku a museli jsme se pak autobusem vracet, ale to vůbec nevadilo. Vedle Obříhu sudu tu byl dalším bonusem překrásný výhled po Jizerských horách a také nádherné šperky ze skla, které bylo možné zakoupit v blízké prodejně. Tetičky a sousedé i naši hosté si užili také příjemného posezení v krásném prosředí u dobrého pivka a samozřejmě nechyběl ani výběr z nabízených turistických známek a magnetek s místy, která jsme dnes navštívili.

Domů jsme se vrátili kolem 18 hod., sice unaveni, ale s hřejivým pocitem v srdci díky příjemně strávenému dni s tetičkami, sousedy i našimi hosty. 

Děkujeme tetičce Janě Kotrbové za to, že pro nás toto vše zařídila a zorganizovala. Byl to opět jeden krásný den do pestré mozaiky baráčnických akcí.

S velkým poděkováním a vděčnosti zaznamenala tetička Jana Mašková, Obec baráčnická Vítězslava Hálka Odolena Voda