Slavnostní zahájení sezóny v Muzeu "Ostrov lidových krojů"

06.05.2023 09:00

Dne 6.5.2023 se konalo slavnostní zahájení sezóny v Muzeu "Ostrov lidových krojů" v Ostrově u Bohdanče nedaleko Kutné Hory. Počasí jakoby chtělo celou akci podpořit, a tak tetičky a sousedy oděné ve slavnostních krojích celý den doprovázely také sluneční paprsky . 

Program byl bohatý. Na samotném začátku samozřejmě nechybělo uvítání hostů staročeskou poctou. Pak následoval baráčnický průvod v krojích s prapory areálem muzea. Průvod byl krásný a důstojný a poutal pozornost všech kolemjdoucích. 

Nechyběly projevy zástupců kultury Středočeského a Jihočeského kraje a pak už přišla řada na tradiční baráčnické tanečky - nejprve vystoupil dětský folklórní soubor  Ráček a poté si mohli účastníci vychutnat zatančení České besedy folklorním souborem Furiant za doprovodu folklorního souboru Dubínek, který nejenomže hrál k tanci a poslechu, ale měl pak i samostatné vystoupení. 

To, co však vzbuzovalo nejvěší pozornost a úctu, byla  samotná expozice krojů jako přehlídka lidského umu, který nemá obdoby. Jen těžko si dnes dokážeme představit, kolik času a úsilí stálo vyšít kroje, ať dámské, mužské nebo dětské. A co teprve ta fantazie při vytváření všech těch vzorů! Dnes bychom asi něco takového jen těžko dokázali, a tak Vás i my, tetičky a sousedé z Obce baráčnické Vítězslava Hálka v Odoleně Vodě, srdečně zveme do Muzea "Ostrov lidových krojů", kde uvidíte ještě mnohem více, než mohu zde popsat. 

Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že Muzeum lidových krojů je skutečným unikátem. Za pozornost stojí, že všechny kroje byly shromažďovány od doby, kdy začaly kroje vznikat,  což bylo v 19.století, a díky péči tetiček vydržely až  do dnešních dnů, tedy téměř dvě století. A my jsme  rádi, že se podařilo zachovat tolik krásy a lidského umu i pro budoucí generace. 

I dnešní mladí lidé mohou ve 21.století ukázat, jak se již od 19.století díky baráčníkům udržují lidové tradice. Expozice je vhodná i pro školní mládež, takže i dnešní mladí lidé mohou vidět, jak to bylo od 19.století. Jaká radost byla například, když přišel hoch vyzvat k tanci svou vyvolenou na Staročeských májích a s jakou radostí si všichni společně zatančili Staročeskou besedu za doprovodu textů lidových písniček, které vypovídaly o životě v 19.století. O tom, že pohled na krásně vyšitý kroj, potěší nejen oko, ale i duši a že k tomu všemu patří také milý úsměv, se snad nemusím ani zmniňovat.

U takové významné akce, jakou je slavnostní zahájení sezóny v Muzeu "Ostrova lidových krojů", samozřejmě nemohla chybět beseda o baráčnících,  kteří  hájí a připomínají lidové tradice již téměř dvě století. A pak už se účastníci mohli opět radovat z vystoupení folklorního souboru Ráček a z následné volné zábavy s hudbou k poslechu a tanci.  

Celá akce v nás zanechala radostný pocit, že baráčníci i nadále ŽIJÍ a mají se čile k světu. Ten nejjvětší důkaz o tom podal slavnostní průvod v okolí budovy Muzea "Ostrov lidových krojů". Krojovaný původ se vším, co k tomu patří, si můžete vychutnat společně s námi prostřednictvím videa na odkazu níže, 

Na Krojovaný průvod u příležitosti zahájení sezony v Muzeu "Ostrov lidových krojů"  se můžete podívat na odkazu níže.

VID-20230509-WA0000.mp4 (24,9 MB)

a přidávám odkaz na stránku s přehledem všech akcí, které se v Muzeu konají - určitě je z čeho vybírat.

Aktuality v Muzeu lidových krojů

A na rozloučenou ještě pár fotografií.

 

Za tetičky a kousedy Obce baráčnické Vítězslava Hálka Odolena Voda zapsala syndička, tetička Jana Mašková