Malíř Karel Kuška, ARCHA a vodolští Baráčníci

08.11.2023 15:30

Kdo se byl podívat na výstavě obrazů vodolského malíře Karla  Kušky, musel uznat, že jeho obrazy jsou nejen stále krásnější, ale i zajímavější a originálnější. V každém z těch obrazů je ukryt nějaký příběh, který pan Kuška vypráví těm, kteří se přijdou na výstavu podívat. Ve středu 8.11.2023 jsme měli jako Baráčnici tu čest, že nás pan Kuška pozval jako zástupce Baráčníků Obce baráčnické Vítězslava Hálka v Odoleně Vodě, takže se celou přednášku věnoval jenom nám a ochotně odpovídal i na všechny naše zvídavé otázky. Bylo zajímavé nalézat v obrazech to, o čem pak Kuška hovořil a spojovat si to s příběhy, které se skutečně staly. Třeba právě obraz ARCHA, podle kterého byla výstava nazvána. Tato ARCHA skutečně existovala a byla místem – domem a domovem, kde se scházeli přátelé v dobách nejtěžších, takže  tato ARCHA nevezla zvířata, ale pomáhala přežít lidem.

Obrazy zářily barvami a každý z těch obrazů vyjadřoval něco jiného, vyprávěl jiný příběh – třeba i příběh o té poslední cestě  - cestě do ráje. Na jiném obraze  jsme zase viděli krajinu, která nejenže hýřila barvami, ale navíc zde byly naprosto věrně zachyceny všechny živly – OHEŇ, VODA, ZEMĚ A VZDUCH. Obraz plný vlčích máků zase připomínal ty, kteří položili své životy ve válkách, abychom my mohli žít v míru.

S potěšením jsme zanechali v pamětní knize krátký vzkaz a poděkování za pozvání:

8.11.2023

Na této výstavě jsme se přesvědčili, že umění a historie patří k sobě. Jsme rádi, že jsme se mohli zúčastnit a děkujeme za pozvání. Něžné a citlivé umění nám vneslo do duše klid a mír. Ať je tomu tak i nadále. Baráčníci Odolena Voda

Nyní ještě připojujeme poděkováním za čas, který nám pan Karel Kuška věnoval a na závěr článku o obrazech ještě foto.

Za tetičky Obce baráčnické Vítězslava HÁLKA v Odoleně Vodě zapsala syndička tetička Jana Mašková


 [JM1]