Výlet s Kulturní komisí města Odolena Voda

23.06.2018 10:00

Dne 23.6.2018 se někteří z členů Obce baráčnické Vítězslava Hálka v Odoleně Vodě zúčastnili výletu, který pořádala kulturní komise města Odolena Voda a společně s ní i člen naší OB - soused Roman Straka. Ačkoliv od rána byla obloha zamračená, slučníko se ukázalo ve chvíli, kdy jsme mířili k místu, odkud jsme přesně v 10 hodin vstupovali do přistaveného autobusu, a provázelo nás pak celou cestu.

První zastávka byla ve větrném mlýně "Větrák", který byl ještě před pár lety ruinou. Tuto ruinu dokázal během čtyř let dát do obdivuhodného stavu nejen k obývání, ale také - a to hlavně - k úžasu nad dokonalostí původního mlýnského systému, nynější majitel a zároveň obyvatel našeho města, pan Aleš Křemen, který je úspěšným podnikatelem, vyrábějícím letadlové vrtule, které jsou známy po celém světě, a také strůjcem varhan a dalších skvělých věcí. Aleš nám vysvětlil důmyslný systém mletí i otáčení větrných vrtulí a spoustu další zajímavostí. Návštěva "Větráku" byla skutečným skvostem tohoto dne, který pak pokračoval další skvělou návštěvou...

Po návštěvě "Větráku" jsme se autobusem přesunuli na úpatí Vrátenské hory, kam jsme si vyšli příjemnou procházkou a odtud, po návštěvě rozhledny, jsme sešli lesem do blízkého Nosálova, kde nás čekala komentovaná prohlídka obce. Nálada byla výborná, a tak nám ani nevadilo, že se obloha zatáhla a zemi začal skrápět drobný déšt...

Po prohlídce Nosálova jsme se rozdělili - většina z nás odtud odjížděla autobusem, ale byli také zdatní účastníci, kteří další cestu do Lobeče absolvovali pěšky. V Lobči jsme ty zhruba tři hodiny, které jsme měli do prohlídky Lobečského pivovaru, trávili různě - někteří si zašli na oběd do restaurace v místní bývalé Sokolovně, jiní využili možnosti navštívit místní muzeum Eduarda Štorcha, známého autora dobrodružných knih, které mnozí z nás jako děti četli. Dověděli jsme se, že Eduard Štorch v Lobči nejenom žil, ale má na místním hřbitově i hrob. V muzeu jsme viděli kromě děl Eduarda Štorcha, také různé předměty z místních archeologických vykopávek i ukázky ze života našich prapředků. K dispozici byla také celá řada upomínkových předmětů a využili jsme i možnosti zakoupit si pohlednici, na níž jsme si mohli dát razítko se znakem muzea.

Pak už jsme se přesunuli do prostoru před místní Parostrojní pivovar. Při prohlídce pivovaru jsme měli možnost vyslechnout zasvěcený výklad nynějšího majitele a člena spolku, který tento pivovar vzkřísil ze sutin", v nichž se nacházel ještě před pár lety, a napomohl tak jeho "znovuzrození": V tomto pivovaru  nyní opět vaří pivo, které jsme také měli možnost ochutnat.

Jak Parostrojní pivovar, tak mlýn "Větrák" jsou nejenom svědky umu a chytrosti naši předků, ale také ukázkou odhodlání dnešních lidí. Jsme rádi, že jsme se o tom mohli přesvědčit přímo na místě na vlastní oči.

Zpracovala tetička Jana Mašková, OB Vítězslava Hálka v Odoleně Vodě