Výlet do státní zámek v Mníšku pod Brdy

29.12.2016 09:30

Na konci roku 2016 jsme se mezi vánočními svátky vypravili na výlet do státního zámku v Mníšku pod Brdy. V porovnání s jinými akcemi, které se připravují dlouho dopředu, byla tato akce domluvena ve velice krátkém čase, přesto se dne 29.12.2016 sešlo u autobusu několik desítek účastníků, kteří za chvíli zaplnili takřka celý autobus.

Počasí nás hned ráno potěšilo zářícím sluníčkem, které jakoby chtělo potvrdit naši volbu vypravit se na výlet i v tomto nezvyklém čase. Ačkoliv jsme po cestě projížděli místa s inverzní oblačností, přesto nás zámek v Mníšku pod Brdy přivítal slunečnou oblohou. Před prohlídkou jsme měli ještě chvilku času, kterou mnozí využili k procházce v zámeckém parku nebo k obhlídce okolí. Po vyřízení potřebných formalit už mohla začít prohlídka, na kterou jsme se museli rozdělit - při prohlídce jednotlivých místností jsme pochopili proč, jednoduše bychom se do nich všichni nevešli.

O zámku jsme se dověděli mnoho zajímavostí, např. to, proč má zámek pouze tři věže namísto čtyř, a také to, jaká se k zámku v souvislosti s věžemi váže pověst.Historie zámku sahá do hluboké minulosti - první zmínka se objevuje již ve 13.století a od té doby prodělal zámek úžasnou proměnu.

Expozice zámku byla úchvatná navíc doplněná zasvěceným výkladem, který jen umocňoval celkový dojem. Velice nás zaujaly vystavené historické exponáty, ať už se jedná o nádherný historický vykládaný nábytek, historické hodiny nebo vybavení dámských, pánských i dětských pokojů. V dětském pokoji jsme mohli obdivoval hračky, které už "něco pamatovaly" - mně osobně nejvíce zaujal pokojíček pro panenky vyrobený nejspíše z papírového kartonu a věrně znázorňující skutečné vybavení zámku. Obdivovat jsme mohli také nádherné malby na stropech či ve své době módní"výdobytky" tehdejší doby - např. starý gramofon, fotoaparát či telefony, také tak "obyčejnou", ale v době svého vzniku naprosto jedinečnou věc, jako je toaleta anebo prostředky běžné denní hygieny. Mohli jsme si prohlédnout také dobové kostýmy, dobové fotografie a mnoho dalších zajímavostí...

Po prohlídce obytné části zámku jsme se přesunuli na výstavku oděvů napříč stoletím. V jedné z místností v protilehlé části zámku jsme měli možnost si prohlédnout, jak v předchozích staletích, ale i tisíciletích chodilo oblékané panstvo. Jednotlivé oděvy nám byly předváděny na panenkách Barbie, takže jsme měli možnost prohlédnout si oděvy ze starobylého Egypta přes baroko, rokoko až po 19.století. Krásné kostýmy vytvářela autorka Dagmar Renertová po celých osm dlouhých let a výsledek skutečně stojí za to - kostýmy na panenkách představují skutečně dokonalé kopie toho, co se nosilo, včetně doplňků v podobě šperků, paruk nebo čelenek. Úchvatná podívaná!

Po prohlídce zámku jsme měli ještě hodinu čas, což jsme využili k návštěvě okolních "občerstvoven". Největší návštěvnost byla asi v nedalekém pekařství s cukrárnou, kde to krásně vonělo samými dobrotami, nedaleko byla také hospůdka nazvaná podle hrdiny knihy pro děti Káji Maříka, jehož autorka z Mníšku pod Brdy pocházela a žila tady (skoro mě zamrzelo, že o tuto knihu už mezi dětmi není takový zájem, jaký byl za dob našich maminek a babiček...), v dobovém stylu bylo také uspořádáno nedaleké bistro, kam jsme zavítali, protože v pekárně s cukrárnou na nás už nezbylo místo... Mnozí z nás využili čas také k prohlídce kostela na náměstí.

Při procházení náměstí v Mníšku nás zaujalo, jak upraveno a čisto tady je. Cítili jsme se tu moc hezky, ale už jsme věděli, že je to nejen díky pěknému počasí, Mníšek na nás zkrátka dýchl svou krásnou pohodovou atmosférou, kterou jsme si pak také odváželi domů...

Zámek v Mnišku pod Brdy vřele doporučujeme všem, kteří si chtějí zpestřit volný čas nevšední a poučnou podívanou.

Moc děkujeme těm, kteří se podíleli na přípravě, především syndikovi, sousedovi Romanu Strakovi, který s návrhem této návštěvy přišel, a pak také všem tetičkám, které se zapojily do organizace, především tetičce Janě Kotrbové a rychtářce tetičce Jarmile Klírové.