Staročeské máje v Odoleně Vodě spojené se slavnostním navrácením lyry na pomník Vítězslava Hálka

14.05.2016 14:30

Dnes 14.května 2016 se vodolští baráčníci již tradičně zúčastnili Staročeských májů pořádaných Hasičským sborem Dolínek a městskou kulturní komisí v Odoleně Vodě.

Už před stanoveným časem začátku průvodu se shromáždil u hasičské zbrojnice v Dolínku nemalý hlouček krojovaných účastníků průvodu, který se brzy rozrostl i o "civilisty". Sotva se ozvaly první tóny harmoniky, houslí a trubky, vydal se krojovaný průvod vstříc čekajícím svobodným děvčatům.

U každé takové svobodné dívčiny pak průvod chvíli setrval, jeho účastníci dostali něco málo k zakousnutí i na zahřání, protože přes slunečné počasí foukal studený vítr, a tak něco pro zahřátí přišlo vhod.

Na Horním náměstí v Odoleně Vodě hudba přímo vybízela k tanci, a tak toho mnozí využili a náměstí tak rozkvetlo tančícími páry v krojích i "v civilu".

Odtud již průvod zamířil zpět do Dolínku k pomníku Vítězslava Hálka, na němž byla před časem neznámým pachatelem zcizena bronzová lyra symbolizující basníkův význam pro umění. Replika této lyry byla před časem na pomník opět umístěna, a tak byl u pomníku na básníkovu počest vedle položení květin  také připraven krátký kulturní program - zazněly lidové písně v podání nadějné začínající skupiny zpěvaček z Odoleny Vody...

Průvod se pak přesunul na travnaté prostranství u pomníku, kde bylo připraveno malé "staročeské" pohoštění podávané krojovanými účastnicemi průvodu. Celou atmosféru dokresovalo ještě vystoupení MLS, tedy Malého lidového souboru z Plzně, jejichž písničky pohladily po duši.

Účastníci krojovaného průvodu se pak sešli ještě večer v restauraci Opera na tradiční Májové zábavě. Lze říci, že tento den strávený ve společnosti milých lidí ctících tradice, zůstane v myslích účastníků jako něžný korálek navléknutý na šňůrce tradičních Staročeských májů k uchování pro budoucí generace.

Díky všem, kteří se o uspořádání letošních Staročeských májů zasloužili, i těm, kteří se zúčastnili. Těšíme se s vámi se všemi nashledanou zase příští rok - na Staročeských májích 2017.

Za Obec baráčnickou Vítězslava Hálka v Odoleně Vodě zaznamenala tetička Jana Mašková